Hoe vloeren in blauwe steen reinigen en onderhouden?

Of je nu binnenshuis of buitenshuis een vloer in blauwe steen, Belgisch hardsteen of blauwe hardsteen hebt, in alle gevallen is het raadzaam deze met regelmaat en met aangepaste producten te onderhouden en bij contact met allerhande vuil, olie, vet en water zo snel mogelijk te reinigen.

Blauwe steen is namelijk een poreuze steensoort en neemt eenvoudig vuil op.

Eenmaal het vuil is ingetrokken in de steen, is het dan ook moeilijk om deze nog volledig te verwijderen.

Hieronder alvast enkele tips om dit te voorkomen!

1. Blauwe steen impregneren

Zoals reeds aangegeven is blauwe steen een poreuze steensoort. Dit wil zeggen dat er als het ware ‘poriën’ aanwezig zijn in deze steen dewelke vuil en water gemakkelijk kunnen opnemen.

Om dit te voorkomen, is het dan ook van groot belang om de steen na plaatsing te impregneren. Impregnatie zorgt er voor dat water en vuil (maar ook olie en vet) bovenop het oppervlak blijft staan zodat datzelfde vuil en water veel gemakkelijker is om te verwijderen.

Ook zal bijvoorbeeld een terras in geïmpregneerde blauwe steen veel minder snel verweren (bederven door weersomstandigheden), waardoor deze makkelijker wordt in onderhoud.

Tip: Alvorens u aan de slag gaat met impregneren, zorg ervoor dat het oppervlak van de blauwe steen volledig droog is.

Er bestaan tal van producten om uw vloer of terras in blauwe steen te impregneren:

 • Akemi Duro impregnator: water- en vuilwerende steenimpregnering die tot diep in de steen doordringt en die zoutuitbloeiingen vermindert;
 • Akemi Natura impregnator: milieuvriendelijk hydrofoob impregneermiddel;
 • Akemi Anti-vlek Nano: een optimale en kleurloze vlekbescherming tegen indringen van water, vuil, vet en olie (zeer snelle droogtijd!);
 • Akemi Kleurverdieper: impregneer met normale kleurverdiepende werking die weerbestendig is;
 • Akemi Kleurverdieper Super: impregneer met bijzonder diepe kleurverdieping, waardoor deze zeer geschikt voor donkere en zwarte oppervlakken.

Gebruiksaanwijzing

Hieronder vindt u een korte gebruiksaanwijzing om blauwe steen correct te impregneren:

 1. Breng het product onverdund, maar dun en gelijkmatig aan op een droog en zuiver oppervlak;
 2. Laten het product 10 à 15 minuten inwerken (mag niet indrogen!);
 3. Breng een 2de laag aan, zodat u de oude laag weer losweekt (bij sterk zuigende ondergronden meerdere lagen nat in nat aanbrengen);
 4. Verwijder het overtollig product van de laatste laag na ca. 5 minuten met een absorberend doek;
 5. Boen het oppervlak volledig droog met droge, pluisvrije doeken;
 6. Laat het oppervlak minstens 6 uur rusten alvorens het weer in gebruik te nemen.
Voor bovenstaande behandeling hebben we aangepaste reinigingspads, impregneerpads en microvezeldoeken.

2. Blauwe steen onderhouden

Naargelang welk product u verkiest om uw vloer of terras in blauwe steen te onderhouden, dient u deze dagelijks, wekelijks of maandelijks een onderhoudsbeurt te geven.

Dit regelmatig onderhoud is van belang omdat natuursteen behoefte heeft aan voeding en bescherming zonder dat er een film op de steen komt te liggen.

Enkele producten die geschikt zijn voor het onderhoud van uw blauwe steen:

 • Akemi Steenzeep: milde dweilzeep voor het dagelijks reinigen van natuursteen vloeren. Uw steen wordt mooier en voller van kleur;
 • Akemi Crystal Clean: geconcentreerde dweilreiniger die geschikt is voor dagelijks gebruik (lichte olie- en vetfilm, dagelijks vuil of lichte kalkaanslag) en wanneer u merkt dat uw bestaande vloer een film vertoont door verkeerd dweilproduct. Voor sterke vervuilingen gebruikt u best Akemi Steenreiniger (mild) of Akemi Intensivreiniger (krachtig);
 • Akemi Anti-vlek W: geschikt als maandelijks dweilproduct om een bestaande impregnatielaag te onderhouden.
De producten van Akemi zijn laboratorisch getest en met zorg samengesteld. Bovendien worden deze in geconcentreerde samenstelling meegeleverd, zodat u slechts een kleine hoeveelheid dient te gebruiken om uw vloer of terras in blauwe steen te behandelen.

Gebruiksaanwijzing

Wanneer u uw vloer in blauwe steen wenst te onderhouden met Akemi Steenzeep of Akemi Crystal Clean, dient u volgende stappen te doorlopen:

 1. Verdun het product met zuiver water, afhankelijk van de vervuiling 3 tot 4 dopjes voor Akemi Crystal Clean, of 1 tot 2 dopjes voor Akemi Steenzeep;
 2. Dweil het vloeroppervlak met een zuivere en absorberende dweil;
 3. Laat het oppervlak drogen en niet naspoelen.
Gebruikt u Akemi Anti-vlek W eens per maand om de impregneerlaag te voeden? Dan dient u volgende stappen te doorlopen:

 1. Schud het product voor gebruik
 2. ;Voeg een stevige geut toe aan een dweilemmer met water:
 3. Dweil het vloeroppervlak met een zuivere en absorberende dweil;
 4. Het oppervlak lichtjes droog wrijven en niet naspoelen.

3. Blauwe steen reinigen

Van zodra blauwe steen in contact komt met vuil, is het de bedoeling om deze zo snel mogelijk te reinigen. Belangrijk is hierbij om effectief reinigingsproducten voor blauwe steen te gebruiken en geen gewone onderhoudsproducten. Daarnaast dient u er zeker ook op te letten dat u geen zuurhoudende producten gebruikt op blauwe steen. Deze tasten namelijk het steenoppervlak aan, waardoor u schade zal creëren aan uw vloer of terras!

Binnenshuis

Wie binnenshuis een vloer in blauwe steen heeft, heeft ongetwijfeld al gemerkt dat dit type natuursteen gevoelig is voor etens- en drankresten, oliespatten van kookpannen, kalkresten, huisdieren, enz.

Hieronder enkele producten die, naargelang het soort vuil, geschikt zijn voor het binnenshuis reinigen van een vloer in blauwe steen:

Buitenshuis

Net zoals bij een binnenvloer in blauwe steen, is het niet nodig om uw terras in blauwe steen regelmatig schoon te maken. Het is voldoende om deze op tijd en stond even met water, Steenreiniger of Steenzeep te poetsen/schrobben.

Enkel wanneer uw terras in contact komt met bijvoorbeeld mos, verkleuringen door bloemen en bladeren, groenaanslag, olie- en vetvlekken, ... dient u een reinigingsproduct te gebruiken dat geschikt is voor natuursteen.

Hieronder enkele producten die u, naargelang het soort vuil, kan gebruiken voor het buitenshuis reinigen van een vloer in blauwe steen:

Gebruiksaanwijzing

Zowel de binnenhuis- als buitenhuis producten zijn zeer eenvoudig in gebruik. Hieronder alvast een korte gebruiksaanwijzing om het product correct aan te brengen op de vervuilde oppervlakte:

 1. Reinig het vervuilde oppervlak met water alvorens u het product aanbrengt;
 2. Verdun het product met zuiver water (verdunning is afhankelijk van vervuiling);
 3. Laat het product inweken op de vervuilde steen (het product mag niet indrogen!);
 4. Gebruik bij voorkeur een borstel of reinigingspad;
 5. Spoel zeer grondig na met zuiver water.