Hoe werkbladen in graniet onderhouden?

Een granieten werkblad is voor de volle 100% uit natuurlijk materiaal vervaardigd en is daarom uniek in zijn soort. Dankzij het uithardingsproces is deze steen keihard en daardoor krasbestendig en snijvast. Dit maakt dat graniet de ideale steen is om te gebruiken in uw binnen- of buitenkeuken.

Echter heeft natuursteen ook als eigenschap dat deze licht poreus is en dus gevoelig is voor olie- en vetvlekken. U dient deze dus op gepaste wijze te onderhouden om te voorkomen dat vuil permanent in de steen kan intrekken. Immers, wanneer het vuil volledig in de steen is ingetrokken, is het zeer moeilijk om deze volledig te verwijderen.

Hieronder alvast enkele tips om uw granieten werkblad te onderhouden, en deze bij eventuele vlekken opnieuw proper te maken.

1. Granieten werkblad impregneren

Wanneer u uw granieten werkblad minder gevoelig wil maken, is het verstandig om deze op jaarlijkse basis te impregneren. Impregneerproducten zorgen er namelijk voor dat water, wijn, olie, vet en andere vlekken niet kunnen indringen in het oppervlak. Ze sluiten het oppervlak niet volledig af, maar verkleinen de poriën, waardoor het werkblad nog steeds kan blijven ademen.

Heeft u een buitenkeuken met granieten werkblad? Dan heeft impregnatie als extra voordeel dat uw werkblad resistenter wordt tegen weersomstandigheden en bijgevolg dus makkelijker in onderhoud.

Akemi heeft verschillende, professionele producten in huis om uw granieten werkblad op een correcte manier te onderhouden:

 • Akemi Duro Impregnator: water- en vuilwerende steenimpregnering die tot diep in de steen doordringt en die zoutuitbloeiingen vermindert;
 • Akemi Natura impregnator: milieuvriendelijk hydrofoob impregneermiddel;
 • Akemi Anti-vlek Nano: een optimale en kleurloze vlekbescherming tegen indringen van water, vuil, vet en olie (zeer snelle droogtijd!);
 • Akemi Kleurverdieper: impregneer met normale kleurverdiepende werking die weerbestendig is;
 • Akemi Kleurverdieper Super: impregneer met bijzonder diepe kleurverdieping, waardoor deze zeer geschikt voor donkere en zwarte oppervlakken.

Gebruiksaanwijzing

Hieronder vindt u een korte gebruiksaanwijzing om uw granieten werkblad correct te impregneren:

 1. Breng het product onverdund, maar dun en gelijkmatig aan op een droog en zuiver oppervlak;
 2. Laten het product 10 à 15 minuten inwerken zonder dat het indroogt;
 3. Breng een 2de laag aan, zodat u de oude laag weer losweekt (bij sterk zuigende ondergronden meerdere lagen nat in nat aanbrengen);
 4. Verwijder het overtollig product van de laatste laag na ca. 5 minuten met een absorberend doek;
 5. Poets het oppervlak volledig op met droge, pluisvrije doeken;
 6. Laat het oppervlak minstens 6 uur rusten alvorens het weer in gebruik te nemen.

Voor bovenstaande behandeling hebben we aangepaste reinigingspads, impregneerpads en microvezeldoeken.

2. Granieten werkblad onderhouden

Er bestaan verschillende producten om uw granieten werkblad te onderhouden. Naargelang welk product u gebruikt, dient u dit dagelijks, wekelijks of maandelijks te gebruiken.

Een regelmatig onderhoud heeft als groot voordeel dat uw granieten werkblad voldoende voeding en bescherming heeft, maar dat er geen film op de steen komt te liggen. Het onderhoud zorgt er dus voor dat uw steen kan blijven ‘ademen’.

Enkele producten die geschikt zijn voor het onderhoud van uw granieten werkblad:

 • Akemi Triple Effect: onderhoudsspray die u maandelijks dient te gebruiken om uw werkblad te reinigen, de weerstand tegen vlekken te verhogen en een glansopfrissing te geven;
 • Akemi Crystal Clean Spray: veelzijdige reinigingsspray voor dagelijks gebruik die snel inwerkt en een ontvettende werking heeft;
 • Akemi Natural Stone Cleaner: een krachtige en periodieke reiniger die resten van voedingsmiddelen en lichte olie- en vetvervuiling verwijdert.

De producten van Akemi zijn laboratorisch getest en met zorg samengesteld. Bovendien worden deze in geconcentreerde samenstelling meegeleverd, zodat u slechts een kleine hoeveelheid dient te gebruiken om uw vloer of terras in blauwe steen te behandelen.

Gebruiksaanwijzing

Wanneer u uw granieten werkblad wenst te onderhouden met één van bovenstaande producten, dient u volgende stappen te doorlopen:
 1. Schud het product voor gebruik en open het sproeiventiel;
 2. Besproei de te behandelen oppervlakken gelijkmatig (optimale verwerkingstemperatuur: 15 - 25°C);
 3. Wrijf het oppervlak met een zuivere, pluisvrije doek droog tot er geen strepen of sluier meer zichtbaar zijn/is.

3. Granieten werkblad reinigen

U dient enkel uw granieten werkblad te reinigen wanneer deze effectief in contact is gekomen met etensresten, frisdrank, wijn, olie, vet of andere vlekken. Belangrijk is hierbij om effectief reinigingsproducten voor graniet te gebruiken en geen gewone onderhoudsproducten. Deze laatste kunnen namelijk mogelijks uw werkblad aantasten, wat voor blijvende schade kan zorgen!

Hieronder enkele producten die, naargelang het soort vuil, geschikt zijn voor het reinigen van uw granieten werkblad:

Gebruiksaanwijzing

Zowel de binnenhuis- als buitenhuis producten zijn zeer eenvoudig in gebruik. Hieronder alvast een korte gebruiksaanwijzing om het product correct aan te brengen op het vervuilde oppervlak:

 1. Reinig het vervuilde oppervlak met water alvorens u het product aanbrengt;
 2. Verdun het product met zuiver water (verdunning is afhankelijk van vervuiling);
 3. Laat het product inweken op de vervuilde steen (het product mag niet indrogen!);
 4. Gebruik bij voorkeur een borstel of reinigingspad;
 5. Spoel zeer grondig na met zuiver water.