FAQ - vlekken verwijderen met Akemi reinigingsproducten

Een vlek op je keukenwerkblad, mos op je terras of een schimmel die opduikt. Het is niet altijd even makkelijk om deze vlekken of vervuilingen efficiënt te verwijderen. In onderstaande gids geven we een overzicht van de meest voorkomende vlekken en hoe je deze het best kan verwijderen.

We onderscheiden 5 categorieën van vlekken:

 • Organische vlekken (koffie, thee, mosterd, wijn, choco,...)
 • Anorganische vlekken (inkt, viltstift, vuil,... )
 • Olievlekken (boter, margarine, vet, motorolie,...)
 • Schimmels
 • Metaalvlekken (roest, koper,...) 

Algemeen gezien kunnen we volgende reinigingsproducten gebruiken om deze vlekken makkelijk en proper te verwijderen: Bekijk ook onze vlekkengids voor gedetailleerde info! (onderaan de pagina)


Hoe deze vlekken verwijderen?

Ieder reinigingsproduct heeft een specifieke werkwijze. Lees daarom zeer nauwkeurig de technische fichesvan de betreffende producten. Deze technische fiches vind je telkens op de productpagina onder het tabbladje "Technische Fiche".


Resultaat:

Bij sommige vlekken of vervuilingen heb je onmiddellijk resultaat. Andere vlekken zijn hardnekkiger en moetenmeermaals met het reinigingsproduct behandeld worden (zeker in het geval van olievlekken vraagt dit soms 3 tot 5 pogingen). Respecteer ook de inwerktijd.


Wat als de vlek totaal niet verdwijnt?

 • Ofwel heb je een inschattingsfout gemaakt en behoort de vlektot een andere categorie dan diegene waarvoor het reinigingsproduct geschikt is. Herbegin dan opnieuw met een ander type reiniger.
 • Ofwel is de vlek te oud en zit deze vast in de steen.
 • Ofwel gaat het niet om een vlek, maar om een verkleuring of eigenschap van de steen.


Vlekken voorkomen:

Beter voorkomen dan genezen!
Kuis daarom een vervuiling snel op zodat deze niet in de steen kan dringen en een vlek veroorzaakt. Om vlekvorming te voorkomen is het van groot belang het oppervlak te impregneren met de AKEMI Anti-vlek of Kleurverdieper producten. 


Watervlekken en kringen:

Kalkhoudende stenen, zoals gepolijste marmer, travertin, onyx,kalksteen, etc. zijn gevoelig voor PH actieve stoffen, vooral zuren.

Wanneer een zure vloeistof (vruchtensap, wijn,...) of sterke base(bleekwater) in contact komt met dit oppervlak, laat het een teken vancorrosie na die eruitziet als een watervlek of kring. Ook hoge concentraties magnesium en calcium in het water geven dit soort vlekken/kringen. Het is nutteloosde “vlek” te verwijderen met speciale producten, omdat het geen echte vlek is, maar een aantastingvan het oppervlak.

Wel kan deze vlek/waterkring weggewerkt worden met AKEMI Liqui Polish, een speciale vloeistofmet polijstpoeder die het oppervlak als het ware mechanisch poliert (met de hand of met behulp vaneen handmachine met vilt/feuter).

Ook kan men voorkomen dat zulke kringen in het oppervlak ontstaan. Onderhoud uw werkblad inhoogglans regelmatig met AKEMI Steenpolitoer. Dit product zorgt voor glansbehoud , werktwaterafstotend en beschermt het oppervlak tegen vuil. Ook een impregnatieproduct zal helpen dit soort vlekken te voorkomen.


Extra handige informatie:

De meeste natuurstenen (behalve graniet, leisteen en zandsteen) zijn gevoelig voor zuren (= PH waarde van 0 tot 6,5). Zure producten zullen hier invreten in de steen doordat ze de bindmiddelen die hen bij elkaar houden, oplossen.
Alkalische producten (= base met PH waarde van 7,5 tot 14) zullen de steen meestal zo snel niet beschadigen, maar kunnen toch het oppervlak aantasten als ze langere tijd inwerken. Wees daarom voorzichtig met krachtige reinigingsproducten. Hoe hoger de PH-waarde, hoe sterker alkalisch het product is.

Opmerking: Bij gebruik van alkalische reinigers nooit warm water gebruiken, omdat het een sterke alkalische reactie kan veroorzaken met tegenstrijdig effect.


 1. Waar vind ik aanbevelingen voor het verwijderen van vlekken op natuursteen en quartz-composietsteen ?
  Op de AKEMI Vlekkengids, zie onderaan deze pagina.

 2. Welk reinigingsproduct kan ik als eerste gebruiken voor het verwijderen van een onbekendevlek?

  AKEMI Steenreiniger

Is het mogelijk om gepolijste marmer oppervlakken te behandelen met AKEMI Anti-slip R9 ?

Nee, R9 is een zuur product en zal het oppervlak uit marmer aantasten. 


AKEMI VLEKKENGIDS:

Klik hier om de vlekkengids te openen