FAQ - Impregneren

Impregneermiddelen voorkomen, wanneer ze toegepast worden op natuursteen of ander materiaal (zoals beton, hout, mortex, microtopping, terrazzo, terracotta...), dat water, olie, vet en algemene vervuiling kunnen indringen in het oppervlak. Het vuil blijft bovenop het oppervlak staan en is makkelijk weer te verwijderen.
Een impregneerproduct sluit de steen niet volledig af, maar verkleint de poriën. Hierdoor kan de steen blijven ademen, maar verhindert het om vervuiling op te nemen.
De AKEMI Kleurverdiepers geven eenzelfde beschermingsgraad als Anti-vlek, met als bijkomend effect dat ze de kleur van de steen verdonkeren.


De meest gestelde vragen over impregneren:

1. Wat is het verschil tussen impregneren en fixeren?

Impregneermiddelen dringen diep in de poriën van natuursteen, zonder een laag te vormen op het oppervlak. Het natuursteenoppervlak blijft ademen.
Fixeren is het vormen van een film die de poriën aan het steenoppervlak afsluit.


2. Welke voorzorgen moet men nemen alvorens de steen te impregneren of fixeren?

Het oppervlak moet zuiver en droog zijn.
AKEMI Steenreiniger en/of Reiniger I helpen hierbij.


3. Hoe moet een impregnatieproduct aangebracht worden?

Op kleinere oppervlakken kan het product aangebracht worden met een doek of met de AKEMI Impregneerpad. Grotere oppervlakken met een kwast, verfrol of de speciale AKEMI Impregneer microvezelmop
AKEMI Steenimpregneer op gevels mag verneveld worden.


4. Hoe lang moet een impregnatie in het steenoppervlak trekken ?

Afhankelijk van de zuigkracht van de steen dient het oppervlak 2 tot 3 maal na elkaar te worden ingestreken met impregnatieproduct (10-15 minuten tussenpauze). Als de steen het impregneermiddel niet volledig meer absorbeert, moet het teveel worden verwijderd (bijv. met een absorberend doek), voorafgaand aan de laatste droging.
Lees aandachtig de technische fiche van het specifieke product, alvorens de impregnatie uit te voeren.


5. Kan een impregneermiddel worden verwijderd door een oplosmiddel of reinigingsproduct?

Deels mogelijk als het product nog niet is ingewerkt. Afhankelijk van de impregnatie na 2 minuten tot 2 uur met AKEMI reiniger I of Universeel verdunner. Als de impregnatie reeds in ingewerkt, kan het oppervlak gereinigd worden met AKEMI Impregnatieverwijderaar, dat het meeste van de impregnatie zal wegnemen.


6. Kan een vervuild steenoppervlak optisch egaal gemaakt worden door het aanbrengen van een impregnering?

Een impregneermiddel (Anti-vlek product) dient niet om vlekken te verwijderen. In de meeste gevallen zullen de vlekken nog steeds zichtbaar zijn. Enkel kleurverdiepende impregneringen (zoals AKEMI Kleurverdieper en Kleurverdieper Super) kunnen in sommige gevallen een meer egaal resultaat geven.


7. Kan een beschermingsgraad van 100% bekomen worden met een impregnering ?

Nee, dit kan niet. Het effect van de bescherming hangt af van het steentype en de steenstructuur, en hoe lang de vervuilende substantie op het steenoppervlak heeft kunnen inwerken. Kalksteen en marmer blijven gevoelig voor agressieve producten zoals zuren.


8. Welke impregnering biedt de beste bescherming?

AKEMI Evershield!
Ook AKEMI Anti-vlek Nano-effect, die geen kleurverdonkering veroorzaakt, AKEMI Anti-vlek Super, die een lichte kleurverdonkering aan de steen geeft en AKEMI Kleurverdieper Super, die een sterke kleurverdonkering geeft, bieden een zeer goede graad van bescherming tegen vlekken.


9. Moeten cementvoegen en siliconenvoegen voor of na het impregneren aangebracht worden ?

Cementvoegen moeten alleszins voor het impregneren aangebracht worden. Siliconenvoegen (AKEMI Silicone) na het impregneren. Surplus aan silicone-gladstrijkmiddel moeten vrij snel verwijderd worden met water.


10. Hoe kunnen werkbladen tegen vuil en vlekken beschermd worden tijdens de plaatsing?

Indien het werkblad op voorhand nog niet geïmpregneerd is, kan dit door middel van pré- impregnatie met AKEMI Anti-vlek W of AKEMI NATURA Impregnator of door het te beschermen met AKEMI afdekfolie. Na de pré-impregnatie kan dan een definitieve impregnatie (bijv. Anti-Vlek Nano) aangebracht worden bovenop de Anti-vlek W.


11. Moeten net geïmpregneerde oppervlakken beschermd worden tegen vocht?

Ja, absoluut ! Ongeveer 24 uur, zodat het impregneermiddel volledig heeft kunnen uitharden.


12. Hoe vaak moet de impregnatie herhaald worden?

Impregneermiddelen degraderen na verloop van tijd. Het is gemakkelijker en goedkoper de impregnatie na verloop van tijd proactief te vernieuwen, dan veel moeite te hebben met het verwijderen van eventuele vlekken.
Na hoeveel tijd je dit precies moet doen, is afhankelijk van verschillende factoren:

  • het type materiaal
  • de afwerking van het materiaal
  • hoe intensief het materiaal gebruikt wordt
  • of het materiaal buitenshuis of binnenshuis gebruikt wordt

Algemeen gezien ligt de periode voor her-impregnatie bij harde gesteenten tussen 2 en 5 jaar. Bij zachtere, poreuze en gevoelige materialen (zoals marmer) 1 à 2 x per jaar. 


Intensieve research, voortdurende productontwikkeling en doorlopende controles garanderen een hoog kwaliteitsniveau. De AKEMI producten zijn met zorg samengesteld, laboratorisch getest en voldoen aan de hoogste, Duitse, normeringen.